24 Ekim 2016 Pazartesi

FARMAKOVİJİLANS

FARMAKOVİJİLANS
Farmakovijilans, advers etkilerin ve beşeri tıbbi ürünlere bağlı diğer muhtemel sorunların saptanması, değerlendirilmesi, tanımlanması ve önlenmesi ile ilgili bilimsel çalışmalar olarak tanımlanır. Dünya Sağlık Örgütü farmakovijilansı “ilaçlarla ilgili yan etkilerin veya herhangi bir ilaç ilişkili problemin; saptanması, değerlendirilmesi, anlaşılması ve önlenmesi ile ilgili gösterilen aktiviteler ve bilimsel çalışmalar” olarak tanımlar.
1937 yılında sulfonamid eliksirinin bir hafta içinde 353 hastada kullanımı sonucu 34'ü çocuk olmak üzere 105 kişi ölmesi üzerine A.B.D.'nde 1938 yılında ilk yasal düzenleme yapılmıştır. Ardından, 1961 yılında yaşanan talidomid faciasında güvenli olarak kabul edilen ilacı kullana gebelerin çocuklarında fokomeli (elleri kolları olmayan, kemik gelişimleri geri kalmış, karaciğer eksikliği gibi bazıları yaşama bağdaşmayan iç organ eksiklikleri ve doğuştan kalp hastalıklarına sahip çocuklar) görülmesiyle Uluslararası İlaç Takip Programı başlatılmış ve böylece, ulusal ve uluslararası düzeyde advers etkiler toplanmaya başlamıştır.2010 yılı itibari ile 134 ülkede bu faaliyetler kurumsallaşmıştır. WHO veri tabanına (VigiBase) gelen raporların ilk 1 milyona ulaşması 25 yıl sürmüşken, bu sayı son 5 yılda hızla artmış ve her yıl neredeyse birer milyon yeni rapor VigiBase’e eklenmiştir Türkiye’de de bu amaçla 1985 yılında Türk İlaç Advers Etkilerini İzleme ve Değerlendirme Merkezi (TADMER) kurulmuş, 1987 yılında Dünya Sağlık Örgütü Uluslararası İlaç İzleme İşbirliği Merkezi’ne üye olunmuştur. Haziran 2005 yılında TADMER’in adı TÜFAM olarak değişmiştir.
Farmakovijiians aktiviteleri içerisinde ilaç güvenliliğinin yakından izlenmesi, belirlenmesi, değerlendirilmesi ve önlem alınması ilaç geliştirme döneminde başlar ve ilaç piyasaya çıktıktan sonra daha da hızlanır. Farmakovijilans, şüphelenilen advers olayın frekans ve insidansını ortaya koymaya, advers olay ile şüphelenilen ilaç arasında neden sonuç ilişkisinin kurulmasına, advers etki şiddetinin değerlendirilmesine çalışır. Farmakovijilans aktiviteleri sonucunda bir ilaç piyasadan geri çekilebilir, ruhsat şartlarında veya prospektüsünde değişim meydana gelebilir. Bu aktivitelere yeterince önem verilmezse değerli bir ilaç gereksiz yere piyasadan geri çekilebilir veya ilaç firması ve sağlık otoritelerinin güven verici imajları sarsılabilir.
FARMAKOVİJİLANSIN HEDEFLERİ NELERDİR?
Advers etkiler ve ilaç etkileşimlerinin erken dönemde belirlenmesi, advers etkilerinin nedenlerinin ve risk faktörlerinin belirlenmesi, akılcı ilaç kullanımına ve ilacın yarar/risk değerlendirmesine katkıda bulunmak, hasta güvenliliğin arttırılması, advers etkilerinin frekansındaki, değişimin belirlenmesi, farmakovijilans ve advers ilaç etkileri konusunun öneminin anlaşılmasının sağlanması, bu konudaki eğitimin ve iletişimin hızlandırılması olarak sıralanabilir.

TANIMLAR
Farmakovijilans (FV)Advers etkilerin ve beşeri tıbbi ürünlere bağlı diğer muhtemel sorunların saptanması, değerlendirilmesi, tanımlanması ve önlenmesi ile ilgili bilimsel çalışmalar.
 Beşeri Tıbbi Ürün/Ürün: Hastalığı tedavi etmek ve/veya önlemek, bir teşhis yapmak veya bir fizyolojik fonksiyonu düzeltmek, düzenlemek veya değiştirmek amacıyla, insana uygulanan doğal ve/veya sentetik kaynaklı etkin madde veya maddeler kombinasyonu.
Advers etki (AE): Bir beşeri tıbbi ürünün hastalıktan korunma, bir hastalığın teşhis veya tedavisi veya bir fizyolojik fonksiyonun iyileştirilmesi, düzeltilmesi veya değiştirilmesi amacıyla kabul edilen normal dozlarda kullanımında ortaya çıkan zararlı ve amaçlanmamış bir etki.
 Ciddi advers etki (CAE): Ölüme, hayati tehlikeye, hastaneye yatmaya veya hastanede kalma süresinin uzamasına, kalıcı veya belirgin sakatlığa veya iş göremezliğe, konjenital anomaliye veya doğumsal bir kusura neden olan advers etki.
Beklenmeyen advers etki: Beşeri tıbbi ürüne ait kısa ürün bilgileri ile niteliği, şiddeti veya sonlanımı açısından uyumlu olmayan advers etki.
Spontan bildirim: Beşeri tıbbi ürünlerin rutin kullanımı esnasında , hastada bir veya daha fazla beşeri tıbbi ürünün kullanımı ile ortaya çıkan, sağlık mesleği mensubu tarafından, firmaya ve TÜFAM’aAdvers Etki Bildirim Formu” doldurularak veya Formun bulunmaması halinde yazılı olarak bildirilmesi
Sinyal: Bir advers olay ile beşeri tıbbi ürün arasındaki bilinmeyen yada daha önce yeterince dökümante edilmemiş muhtemel bir nedensellik ilişkisi ile ilgili raporlanmıi bilgi (Bir sinyal üretmek için olayın ciddiyeti ve bildirim kalitesine göre değişmekle birlikte, genellikle birden fazla rapor gerekir.)

ÖRNEKLER:
ilaç içti başı ağrıdı à advers etki
ilaç içti başı çok ağrısı à şiddetli advers etki (severe)
ilaç içti, beyin kanaması oldu başı çok ağrısıà ciddi advers etki (SERIOUS)
ilaç içti, başı ağrıdı, sendeledi merdivenden düştü à advers olay
başı ağrıdı, acaba içtiği ilaçtan mı? şüpheli advers etki /olay (SUSPECTED)

  İLAÇLARIN İZLEMİ NEDEN ÖNEMLİ?
Hastanede tedavi gören hastaların ölüm nedenleri arasında advers etkilere bağlı ölümler 4-6. sırada yer almaktadır. ABD’de her yıl advers ilaç reaksiyonları nedeniyle; yılda 100.000 ölüm meydana gelirken,  yılda 1.5-2 milyon kişi hastaneye başvurur. Klinik çalışmalarda seçilmiş ve sınırlı sayıda hasta kullanılmakta, bu sebeple ancak sıklıkla görülen advers etkiler tespit edilmektedir. Seyrek olarak görülen ciddi advers etkiler kronik toksisite, özel hasta grupları ve ilaç etkileşimleri konularındaki bilgiler genellikle yetersiz kalmaktadır
FARMAKOVİJİLANSTA ASGARİ RAPORLANABİLİRLİK KRİTERLERİ NELERDİR?

Raporlamayı yapan kimliği tespit edilebilir bir sağlık mesleği mensubu (hekim, eczacı, diş hekimi, hemşire)  
            i)adı ve soyadı veya
           ii)adı ve soyadının baş harfleri veya
           iii)adresi ve
           iv)mesleğinden tespit edilebilmelidir.
Kimliği tespit edilebilir bir hasta,
          i)adı ve soyadının baş harflerinden veya
                       ii) kayıt numarasından veya
          iii) doğum tarihinden (yaş) veya
  iv)cinsiyetinden tespit edilebilmelidir.
En az bir şüpheli madde/tıbbi ürün,
En az bir şüpheli advers etki.
       Asgari bilgi, bir raporun sunulması için gerekli olan en az miktardaki bilgidir. Takiben elde edilebilecek detaylı bilgilerin edinilmesi ve sunulması için gereken çaba gösterilmelidir.  Bu bilgilerin alınması halinde, olay raporlanabilir olarak kabul edilebilir. Hasta bildirimlerinde; tıbbi belgeler sunuluyorsa  belgelerde asgari bilgiler varsa ve hastanın raporunu doğruluyorsa, etki raporlanabilir kabul edilir.
     Sağlık mesleği mensupları, ciddi ve beklenmeyen advers etkileri, doğrudan yada görev yaptıkları sağlık kuruluşlarındaki farmakovijilans irtibat noktası aracılığı ile, 15 gün içinde TÜFAM’a bildirir.
      2012 Aralık ayından itibaren Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte gerçekleştirilen pilot proje kapsamında hasta ve hasta yakınlarının bildirim yapabileceği elektronik sistem hayata geçirilmiştir.  Hastalar ve hasta yakınları  www.titck.gov.tr  adresinde yer alan ‘İlaç Yan Etkisi Bildirimi’ bağlantısını tıklayarak bildirim yapabilirler. Sisteme giriş için e-posta adresinin olması yeterlidir.
  NELER TÜFAM’A BİLDİRİLMELİDİR?
Piyasaya yeni çıkan ilaçlarla görülen tüm şüpheli advers etkiler
İyi bilinen veya güvenli olduğu kabul edilen ilaçlar için tüm ciddi ve beklenmeyen advers etkiler
Sıklığında artış meydana gelen advers etkiler
İlaç-ilaç, ilaç-gıda veya ilaç-gıda katkı maddeleri ile olan etkileşmeler sonucu meydana gelen advers etkiler
Gebelik ve emzirme sırasında ilaç kullanımına bağlı sorunlar
İlacın intihar eğilimine ve bunun devamında şüpheli ilacın veya başka ilaçların doz aşımına neden olduğuna işaret eden durumları
Türkiye'de ruhsatlı/izinli olmayan, ancak şahsi tedavi için Bakanlıkça ithal edilmesine izin verilen beşeri tıbbi ürünler ile, Türkiye'de ruhsatlı ürünlerin onaylanmamış endikasyonda  şahsi tedavi amaçlı ve reçete onaylanması sureti ile kullanımı esnasında ortaya çıkan advers etkiler
Hayati tehlike taşıyan hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar, aşılar ve kontraseptifler başta olmak üzere meydana gelen etkisizlik olayları
Ciddi ve beklenmeyen advers etkilere yol açan yanlış kullanım ve suistimal olayları
TÜFAM’a bildirilmelidir!

              EK İZLEME KAVRAMI
  Sağlık mesleği mensuplarının ve hastaların ilacın güvenli kullanımını sağlayacak ek bilgilere dikkat çekmek, belli ilaçların izlenmesini yoğunlaştırmak ve özellikle de advers reaksiyonların bildirimini teşvik etmek için ek izleme kavramı oluşturulmuştur. Temel amaç, ilaçların klinik uygulamadaki güvenli ve etkili kullanımını etkileyecek ek bilgilerin derhal toplanmasını sağlamaktır. Ters siyah eşkenar üçgen sembolü,ilacın güvenli olmadığı anlamına gelmemektedir.
EK İZLEME LİSTESİNE DAHİL EDİLMESİ ZORUNLU İLAÇLAR
• İlacın uluslararası uygulamalarda ek izleme listesinde yer alması.
 • Yeni ruhsat müracaatı olan veya ruhsatlı biyobenzer ilaçlar.
• TİTCK tarafından, özel izleme sistemleriyle takip edilen ilaçlar
• Özel durumlarda ruhsatlandırılan/ruhsat müracaatı olan ilaçlar.
• Ruhsat sonrası güvenlilik çalışması yapılması koşuluyla ruhsatlandırılan ilaçlar.
• Yeni bir etkin maddeyi içeren ilaçlar (15.04.2014 tarihinden sonra ruhsat müracaatında bulunulan ve daha önce Türkiye’de ruhsatlandırılan hiçbir ilacın içeriğinde yer almayan)
• Tüm biyoteknolojik ilaçlar (15.04.2014 tarihinden sonra ruhsat müracaatında bulunulan)
• Tüm kan ürünleri (01.01.2011 tarihinden sonra ruhsatlandırılan) • TİTCK tarafından gerekli görülen ilaçlar

Yayınlarım

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26645266

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21458517

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19212910

http://www.academyjournal.net/asj/index.php/BIO/article/viewFile/163/ASCI

Otonom Sinir Sistemi